Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami
# 35 dkg maki tortowej
# 8 jaj
# 1,5 szklanki cukru
# 1 marg. Kasia
# 2 kisiele truskawkowe
# 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
# cukier waniliowy
Wykonanie:
jajka z cukrem zmiksować , dodać margarynęi cukier waniliowy . Mąkę przesiać i wymieszać z jednym kisielem i proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej i dobrze mikserem utrzeć. Do przygotowanej blachy wylać ciasto .Do miseczki wsypać drugi kisiel truskawkowy , truskawki opłukane i osuszone maczać pojedynczo w kisielu tak aby spodnia część truskawki była umączona i układać na cieście . W ten sposób truskawki nie opadają na dno .Piec w nagrzanym piekarniku 170*C ok 40 minut.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.