Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bakaliowy piernik

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
25 dag
mąka razowa
25 dag
masło
1/2 kostka
cukier
25 dag
miód
25 dag
kawa
5 dag
jaja
4 sztuki
cynamon Prymat
1/2 łyżeczka
Sklep Prymat
owoce kandyzowane
10 dag
rodzynki
5 dag
tłuszcz do formy
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczka
goździki mielone
1/2 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik

Kawę zalewamy 5 łyżkami wrzątku, zagotować i zaparzyć. Przecedzamy, dodajemy miód i zagotowujemy. Mąki mieszamy z sodą, i dodjamey je do masła utartego z żółtkami i cukrem. Kiedy skąłdnmiki sie połączą dodajemy kawę z miodem i przyprawy. Mieszamy dokładnie i lączymy masę z ubitymi białkami. Rodzynki i owoce mieszmay z obrobiną maki i dodajemy do masy. Pieczemy piernik w 200 stopniach przez 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak