Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo - orzechowy
mąka pszenna 2 łyżki
maka ziemniaczana 2 łyżki
sok z połowy cytryny
puszka ananasów
kakao 2 łyżki
czekolada 50 g
spirytus 2 łyżki
1. Ciasto kokosowe: białka ubij na sztywno, dodaj cukier. Dodaj resztę sypkich składników, a na koniec sok z cytryny. Wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Upiecz dwa placki (ok. 25 min. w temp. 180 stopni).
2. Ciasto orzechowe: białka ubij na sztywno, dodając cukier. Dodaj żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj. Ciasto różnież podziel na pół. upiecz dwa placki (ok. 25 min. w temp. 180 stopni).
3. Masa: mleko zagotuj z cukrem, wsyp makę pszenną i ziemniaczaną, ugotuj budyń. Ostudź. Masło ucieraj, dodając po łyżce budyniu. Wlej spirytus, wymieszaj. Ananasy odcedź (zalewę zachowaj), pokrój. Czekoladę drobno pokrój. Do 2/3 masy dodaj sok z cytryny i ananasy, a do reszty masy kakao i czekoladę, wymieszaj.
4. Wszystkie ciasta skrop zalewą z ananasów. Układaj: ciasto orzechowe, masa biała, ciasto kokosowe, masa ciemna, iasto orzechowe, masa biała.
Przykryj ciastem kokosowym. Udekoruj wg uznania.