Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z sałatą i suszoną żurawiną
sałata lodowa, krucha - nieduża główka,
marchewka młoda, nieduża - 3 sztuki,
jabłko - duże,
świeża natka pietruszki - 2-3 łyżki,
żurawina suszona - 2 garstki (lub nieco więcej),
sok z cytryny - do smaku, u mnie 2 łyżki,
oliwa z oliwek - 3-4 łyżki.
ew. cukier i sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę opłukać, osuszyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Główkę pokroić i porwać na nieduże kawałki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Jabłko umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Natkę pietruszki porwać na niewielkie listeczki. Wymieszać wszystkie składniki w większej misce lub salaterce, dodać żurawinę, oliwę i sok z cytryny, doprawić do smaku.