Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka piecz z ziemniaczkami
podudzia kurczaka - 1kg,
ziemniaki - 1,5 kg (można więcej),
Kucharek,
sól.
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka czerwona,
curry,
czosnek granulowany,
majonez - 7 łyżek,
keczup - 7 łyżeczek,
oregano suszone.
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie Kucharkiem. Każdą cześć posypać z obu stron: papryka słodką, czosnkiem garnulowanym, curry, solą oraz pieprzem i wetrzeć w mięso. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie paski. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i posypać solą. Na wierzchu ułożyć porcje kurczaka i na każdą z nich rozprowadzić po łyżce majonezu, a następnie polać keczupem. Całość posypać oregano. Przykryć folią do zapiekania. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w 200 stopniach pod przykryciem przez 50 minut, zdjąć folie i zapiekać do zrumienienia przez 25 minut. Danie jest pyszne - tłuszczyk z mięsa wraz z przyprawami podczas pieczenia spływają na ziemniaki nadając im znakomity smak!