Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami
# 500 g serek homog.
# 1 śmietanka 30% ( 200g)
# 3/4 szklanki mleka
# 1 szklanka cukru
# 1 galaretka truskawkowa
# 3 łyżki żelatyny
# 1 cukier waniliowy
# ok. 1/2 kg truskawek
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody w dwóch kubkach w jednym 1 łyżkę + galaretka ,a drugim 2 łyżki żelatyny.Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić .Ooczyszczone truskawki podzielić na dwie części . Ok. 35 dkg zmiksować a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Biszkopt włożyć do tortownicy, na biszkopt ułozyć parę przekrojonych truskawek . Chłodną galaretkę wlać do zmiksowanych truskawek dosypując tyle cukru ile uznajemy .Ja dałam prawie pół szklanki ,bo truskawki dość były kwaśne.Jeszcze nie stężałą masę wlałam na biszkopt i wstawiłam do lodówki . Następnie ubiłam śmietankę z cukrem waniliowym i trzema łyżkami cukru pudru. Osobno zmiksowałam serek z cukrem ok, 1/3 szklanki. niepełną szklankę mleka zagotowałam i zalałam zelatynę ....rozpuściłam.Połączyłam bitą śmietankę z serkiem ,wrzuciłam cząstki truskawek a na końcu wlałam letnią prawie chłodną żelatynę . Szybko wymieszałam z serkiem i wlałam do tortownicy. Wstawiłam do lodówki i wyszło mocno truskawkowo.....