Ciasto na maślance z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • maślanka

    1 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • truskawki świeże

    ok 500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze.
Krok 2 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników.
Krok 3 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać.
Krok 4 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki.
Krok 5 - Ciasto na maślance z truskawkami foto
Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50 min. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata50lat 13.06.2018 12:31
Witam.Proszę o pomoc i podpowiedź.Wczoraj upiekłam to apetycznie wyglądające ciasto i trochę wyszło jak dla mnie za mało wilgotne.Trzymałm sie przepisu co do czasu i temperatury pieczenia no może dałam 1 łyżkę ale bardziej czubatą kakao.Czy to mogło być przyczyną słabej wilgotności ciasta? Nie dawalam też zbyt duzo truskawek bo bałam się zakalca.
BDW 18.12.2016 18:46
Ciasto właśnie się piecze - pachnie pięknie. Ale czytając informacje o przepisie widzę, że zapomniałam dodać jednego składnika. Informacja bowiem mówi: Główny składnik - Drób. ;-)
Malgorzata549 22.07.2015 11:45
ciekawy pomysł
Ela15 10.07.2015 15:30
bardzo fajne ciacho
dagita 08.07.2015 14:44
Apetyczne ciacho :)
jagoda5913 04.07.2015 15:39
Jak piėknie wygląda
inka2012 04.07.2015 11:38
smakowicie wygląda :)
mysza75 04.07.2015 10:57
jaki pyszne ciasto na lato
cooked 04.07.2015 10:44
wspaniałe! :)
Babeczka35 04.07.2015 10:36
Wspaniałe ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat