Przepis i sposób przygotowania na: Różane bezy z truskawkami
Płatki przebieramy, płuczemy i usuwamy białe końce. Następnie przekładamy do młynka do kawy i mielimy albo ucieramy blenderem. Zmiksowane płatki dodajemy do cukru i ucieramy/mieszamy. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tace lub blaszkę, przykrywamy gazą i suszymy ok. 2 dni. Co jakiś czas należy rozetrzeć cukier żeby się nie zbrylił. Przygotowanie bez:
Blachę do pieczenia najlepiej taką z piekarnia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy od dużego kubka 6 okręgów. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier różany cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni i pieczemy/suszymy bezy prze2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia. Przygotowanie kremu:
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z cukrem różanym. Do serka dodajemy bitą śmietanę i truskawki i delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy bezę nakładamy na nią ok. 3 łyżek kremu i przykrywamy kolejną bezą, na którą ponownie nakładamy krem i znowu przykrywamy bezą tworząc wieżyczkę. Dekorujemy płatkami róż.