Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różane bezy z truskawkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki: na cukier różany

cukier 200 g
dzika róża 70 g

Składniki na bezy

białko 3 szt
cukier różany 75 g
cukier 100 g
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
biały ocet winny 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Składniki na krem

śmietana kremowa 36% 200 ml
serek mascarpone 250 g
cukier różany 1 łyżka
cukier puder 1-2 łyżki
truskawki świeże 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Różane bezy z truskawkami

Przygotowanie cukru różanego:
Płatki przebieramy, płuczemy i usuwamy białe końce. Następnie przekładamy do młynka do kawy i mielimy albo ucieramy blenderem. Zmiksowane płatki dodajemy do cukru i ucieramy/mieszamy. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tace lub blaszkę, przykrywamy gazą i suszymy ok. 2 dni. Co jakiś czas należy rozetrzeć cukier żeby się nie zbrylił. Przygotowanie bez:
Blachę do pieczenia najlepiej taką z piekarnia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy od dużego kubka 6 okręgów. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier różany cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni i pieczemy/suszymy bezy prze2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia. Przygotowanie kremu:
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z cukrem różanym. Do serka dodajemy bitą śmietanę i truskawki i delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy bezę nakładamy na nią ok. 3 łyżek kremu i przykrywamy kolejną bezą, na którą ponownie nakładamy krem i znowu przykrywamy bezą tworząc wieżyczkę. Dekorujemy płatkami róż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 06.06.2015 10:05
cudowna prezentacja
Kasnaj 02.06.2015 15:51
wygląda pysznie :) czyste szaleństwo
sylwia_sl 01.06.2015 23:04
Tak pięknie to wygląda, że nawet nie wiem co napisać. BRAWO !!!
MałaMi89 01.06.2015 16:37
Obłędnie smacznie wyglądają :)
Anna169Hosz 01.06.2015 15:27
Wyglądają fantastycznie!
Edith85 01.06.2015 14:13
piękna prezentacja :)
Joannasz3190 01.06.2015 12:35
Słodkie dzieło sztuki :)
Motorek 01.06.2015 12:04
wyglądają super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak