Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pod beszamelem pomidorowym
Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku solą ziołową, czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać farsz. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon.
Dno garnka wyłożyć małymi liśćmi kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania i na nich układać przygotowane gołąbki. Delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.
W rondlu roztopić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Do rondla wlać mleko oraz dodać zmiksowane na gładko pomidory. Zagotować, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym beszamelem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180ºC.