Gołąbki pod beszamelem pomidorowym

Gołąbki pod beszamelem pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt.
  • mięso mielone

    1 kg
  • ryż

    20 dag
  • pomidory całe bez skórki

    40 dag
  • mleko

    150 ml
  • masło

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • koper świeży

    pęczek
  • zioła prowansalkie Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do gotującej, osolonej wody na 3 minuty. Wyjąć, zdjąć liście z wierzchu. Ponownie włożyć do wrzątku. I tak powtarzać tę czynność, aż wszystkie liście zostaną zdjęte.

Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku solą ziołową, czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać farsz. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon.

Dno garnka wyłożyć małymi liśćmi kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania i na nich układać przygotowane gołąbki. Delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.

W rondlu roztopić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Do rondla wlać mleko oraz dodać zmiksowane na gładko pomidory. Zagotować, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym beszamelem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

16.07.2012 08:36
super pomysł

noculos

28.06.2012 20:47
pycha

noculos

28.06.2012 20:47
pycha

noculos

28.06.2012 20:47
pycha

noculos

28.06.2012 20:47
pycha

cukiereczek

18.10.2011 10:52
ciekawe

Natalia40

06.08.2011 16:21
genialny pomysl

pawel6

14.06.2011 19:52
Apetyczne... Zwłaszcza dla kogoś kto jak ja jest wielbicielem gołąbków:)

aguus

13.06.2011 14:43
Super pomysł na beszamel pomidorowy! na pewno wykorzystam:)

Misiek1

09.06.2011 10:33
O mniam! Twoje gołąbki wyglądają genialnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat