Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną czerwoną porzeczką i galaretką
1. Oddzielić białka od żółtek i ubić z cukrem na sztywno.
2. Dodać żółtka, w międzyczasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do ubitych jajek z cukrem.
3. Delikatnie wymieszać łyżką, wylać na blachę wyłożoną papierem i upiec w temp.180st.ok.20min.
4. Wyjąć, wystudzić, przekroić biszkopt na dwie części.
5. 2 galaretki rozpuścić w 1/2l. wrzątku ubić śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę.
6. Wymieszać, wylać połowę na biszkopt. Przykryć drugim plackiem i wylać resztę masy.
7. Wstawić do lodówki, aby stężało.
8. Obrać porzeczki, umyć i rozpuścić pozostałą galaretkę w 3/4l wrzątku.
9. Odstawić do schłodzenia.
10. Na ciasto położyć porzeczki i wylać tężejącą galaretkę.
11. Odstawić do schłodzenia, można też użyć innego smaku galaretki.