Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem
40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego
cebula
jajko
kucharek
pieprz
olej
Ugotowane mięso przekręcamy przez maszynkę, dodajmy pokrojoną i zeszkloną na oleju cebulkę, jajko i przyprawy.Dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy półtora jajka(pół jajka zostawiamy do posmarowania pasztecików),masło, roztarte drożdże z mlekiem, sól i cukier.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy aż trochę wyrośnie.Następnie rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, formujemy prostokąt długości 30cm i szerokości 10 cm. Nakładamy nadzienie wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka.Zawijamy ciasno, spłaszczamy, kroimy skośne prostokąty.Smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą .Układamy na blasze i pieczemy w temp. ok 200 stopni 25-30 minut.