Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś
1 kg
kiełbasa cienka
60 dag
boczek
30-40 dag
marchewka
3 sztuki
pomidory
2 sztuki
papryka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
mąka
2 łyżki
koncentrat pomidorowy
2-3 łyżki
majeranek
wg uznania
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku
Sklep Prymat
olej
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę opłukać i zalać wodą, tak by przykrywała całość. Moczyć ok 8 - 10 godzin. Ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła do półmiękkości. Część kiełbasy i boczku pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Pozostałą część przesmażyć na łyżce oleju, oprószyć mąką. Dodać do fasoli i wszystko wymieszać. Gotować na małym ogniu. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, oczyścić i dowolnie pokroić. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju , zeszklić cebulę. Dodać przygotowaną marchew i podlać trochę wodą. Chwilę poddusić. Dodać z papryką i pokrojonymi pomidorami do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy.Gotować do miękkości fasoli. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i vegetą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 23.07.2011 08:49
Pięknie podana, aż ślinka leci!
Faustyna 04.07.2011 19:24
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku;) Robię podobną, ale nigdy nie dodawałam marchewki. Ciekawy składnik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak