Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
5 sztuk
mąka
2 szklanki
cukier
1,5 szklanki
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
mleko
2,5 szklanki
budyń śmietankowy
2 opakowania
cukier
5-6 łyżek
margaryna
1 kostka
śliwki
1 kg
polewa czekoladowa
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Wbić jajka do miski, dodać cukier połączony z cukrem waniliowym. Ubić na puszystą masę. Dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną blaszkę. Umyć śliwki, wypestkować, osączyć i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Piec ok 40 minut. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń i wystudzić. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną. Ciasto posmarować masą budyniową tak, by zapełnić wgłębienia z owocami. Wyrównać i polać polewą czekoladową. Ciasto nie należy do wilgotnych ale jest pyszne. Najlepiej smakuje następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 18.03.2012 13:45
wygląda znakomicie
Faustyna 04.07.2011 19:22
Świetny przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak