Kaczkę należy umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz, zawinąć w folię i włożyć na całą noc do lodówki. Owoce, dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, wypełnić jabłkami kaczkę i na koniec spiąć wykałaczką. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć brzuchem do góry do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, , polać kaczkę kilkoma łyżkami wody i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczemy bez przykrycia aż skórka zrobi się brązowa, potem przełożyć na drugą stronę, przypiekamy ją tak samo i przekładamy kaczkę tak jak była na początku. Podlewamy 2 szklankami ciepłej wody, jeśli zostały nam jabłka to obkładamy po bokach, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok 1, 5 godziny ( ważne, każde mięso pieczemy tyle czasu ile waży) co jakiś czas podlewając płynem w którym się piecze. Naczynie z upieczoną kaczką wyjmujemy z piekarnika i stawiamy na ogień, od razu wyjmujemy kaczkę na półmisek i kawałki jabłek też, jak mało jest płynu to dolewamy trochę gorącej wody i zaprawiamy mąką rozrobioną z wodą. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, sos chwilkę niech się pogotuje.