Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-bananowy wieniec
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki,
cukier (dałam brązowy) - 1 szklanka,
banany dojrzale - 3 średniej wielkosci,
jaja - 2 małe,
kakao naturalne - 8 łyżek,
cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki,
soda - łyżeczka,
proszek do pieczenia - łyżeczka,
mleko - 2/3 szklanki,
olej - 1/3 szklanki,
woda b.ciepła - 1/3 szklanki,
sok z cytryny - łyżeczka,
kawa rozpuszczalna - łyżeczka,
ekstrakt z wanilii - 1 i 1/2 łyżeczki,
tłuszcz i maka do formy
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny. Papkę przełożyć do wysokiego naczynia i dodać jaja, olej, rozpuszczoną w wodzie kawę, mleko oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce przesiać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać łyżką składniki suche z mokrymi. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190 stopniach. Pozostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.