Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
mięso z indyka - u mnie udziec z kością o wadze 700g,
soczewica czerwona w polówkach - szklanka (o poj. 250ml),
cebula - 2 nieduże,
marchew - 4,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci 2 pietruszek,
seler naciowy - 1-2 łodygi,
por,
czosnek - 2 ząbki,
sól, pieprz,
vegeta,
liść laurowy,
mielona kolendra.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, umyć i pokroić.Soczewicę wielokrotnie przepłukać aż woda będzie czysta i namoczyć na czas określony na opakowaniu (u mnie wystarczyło 20 minut). Mięso umyć, zalać zimna woda, zagotować i przyprawić. Gotować przez 45 minut, dodać pokrojone wcześniej warzywa warzywa: cebule, marchew, pietruszkę i selera. Zagotować, zebrać szum i gotować na wolnym ogniu do 10 minut, dodać soczewicę, liść laurowy oraz posiekany seler naciowy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać więcej wody. Na końcu dodać pora i czosnek, chwilkę gotować i ostatecznie doprawić do smaku.