Przepis i sposób przygotowania na: Kawa z trawą cytrynową i truskwkami
1 czubata łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
kilka świeżych truskawek
1 łyżka cukru brązowego
6 łyżeczek słodkiej śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
sposób przygotowania: Truskawki opłukać i osączyć, usunąć szypułki a jagody pokroić na małe kawałki i zasypać cukrem, odstawić na 15 min. aż puszczą sok. Następnie zmiksować i przetrzeć przez bardzo gęste sitko aby pozbyć się pestek. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem soli - ponieważ jest jej niedużo więc najlepiej wlać ją do wąskiej szklaneczki i ubić spieniaczem do mleka. Kawę i trawę cytrynową wsypać na sitko kawiarki, w której jest już ok. 300 ml źródlanej albo filtrowanej wody. Kawiarkę ustawić na kuchence i zaparzyć kawę. Napar rozlać do filiżanek. Od razu nałożyć porcje bitej śmietany, która pod wpływem ciepła rozpłynie się w pyszną cremę i całość polać sosem truskawkowym. Ja już nie słodziłam bo truskawki były z cukrem. Smacznego!