Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1kg śledzi zielonych płaty - lub filet innej ryby morszczuk , mintaj

  • olej do smażenia

  • mąka

  • bułka tarta

  • koncentrat pomidorowy

    ok 2-3 łyzki
  • papryka

    3 (kolorowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie płaty mocze w wodzie przez min 1h, kroje w romby, obtaczam w mące, jajku i bułce tartej, smaże na oleju.
Robie zalewę z wyżej wymienionych składników, zagotowuje wode z octem, cukrem i ziołami oraz cebula. doprawiam do smaku (smak ma być słodko- kwaśny). Śledzie ukałdam warstwami naprzemiennie z warzywami pokrojonymi. Zalewam wystygnietą zalewą, Odstawiam, bo najlepiej smakuja po ok 2 dniach ale zadko tyle wytrzymuja, bo 1 dniu pierwsze głodomory sie do nich dobieraja.
Aha kiedys robiłam ze smażonymi filetami z mintaja. tez rewelacja. Dobra odmiana dla
tych co nie lubia śledzi bo takie przypadna każdemu do gustu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

07.02.2011 21:56
pycha,uwielbiam śledzie

banditka

15.09.2010 10:20
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat