Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1kg śledzi zielonych płaty - lub filet innej ryby morszczuk , mintaj
olej do smażenia
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
koncentrat pomidorowy
ok 2-3 łyzki
papryka
3 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony śledź opiekany w kolorowej zalewie

Śledzie płaty mocze w wodzie przez min 1h, kroje w romby, obtaczam w mące, jajku i bułce tartej, smaże na oleju.
Robie zalewę z wyżej wymienionych składników, zagotowuje wode z octem, cukrem i ziołami oraz cebula. doprawiam do smaku (smak ma być słodko- kwaśny). Śledzie ukałdam warstwami naprzemiennie z warzywami pokrojonymi. Zalewam wystygnietą zalewą, Odstawiam, bo najlepiej smakuja po ok 2 dniach ale zadko tyle wytrzymuja, bo 1 dniu pierwsze głodomory sie do nich dobieraja.
Aha kiedys robiłam ze smażonymi filetami z mintaja. tez rewelacja. Dobra odmiana dla
tych co nie lubia śledzi bo takie przypadna każdemu do gustu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 07.02.2011 21:56
pycha,uwielbiam śledzie
banditka 15.09.2010 10:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak