Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekładaniec z jabłkami i budyniem

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
1 kg
mąka
50 dag
masło lub margaryna
25 dag
cukier
1 szklanka
jaja
2 szt
żółtko jajek
1 szt
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
budynie waniliowe
2 op
woda
3/4 litra
cukier
1 szklanka
białko
5 szt
żółtko jajek
4 szt
mąka
4 łyżki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z jabłkami i budyniem

Posiekać mąkę z miękkim tłuszczem, dodać cukier, jajka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i wylepić nim duż formę. Ułożyć na cieście obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Ugotować na wodzie, cukrze budyń.Gorący wyłożyć na owoce i równomiernie rozsmarować na jabłkach. Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem, dodać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie wymieszać. Masę jajeczną wyłożyć na budyń. Przekładaniec wstawić do gorącego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.09.2011 16:32
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak