Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki umyć przekroić na pół. Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem płaską stroną do dołu. Posmarować 4 łyżkami oleju, posolić i piec w piekarnku 50-60 minut. Ogórek oczyścić, umć, przekroić wzdłuż na pól, potem pokroić w plastry. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w cząstki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ocet wymieszać z 2 łyżkami wody, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 1 łyżką oleju. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do sosu. Warzywa wymieszać z przygotowanym sosem. Kotlety umyć, osuszyć, przekroić na pół. Posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć sznycle, smażyć po około 5 minut z każdej strony. Podawać z ziemniakami i sałatką.