likier jabłkowy

likier jabłkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • sok z cytryny

    1 szt
  • cynamon

    szczypta
  • spirytus

    1,5 l
  • woda

    1 l
  • cukier

    1 kg
  • goździki całe

    3 zmiażdżone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jabłka zetrzeć na tarce skropić sokiem i dobrze wymieszać przełożyć do naczynia. Zostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodać przyprawy i przełożyć do słoja zalać 1,2 l spirytusu i 1 szkl wody szczelnie zamknąc na 10 dni i zostawić w chłdonym miejscu. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Miazgę zalać wodą 1 szkl i odstawić na noc i następnie przefiltrować. Cukier rozpuścić w 2 szkl wody podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić i dodać do spirytusu dobrze wymieszać z sokiem i przelać do słoika pozostawić n a3 tyg do sklarowania po tym czasie przecedzić i przelać do butelek

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

16.09.2012 10:28
bardzo fajne musze zrobic

joanna43

14.05.2012 09:47
takiego nie piłam a szkoda

dorotka0000025

23.07.2011 17:30
wow

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat