Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :

Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 1/2 pęczka koperku

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

  • sól

  • 3/4 szklanki maki

  • 1/4 kostki masła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi umyć , oczyścić .Odkroić główki .Resztę pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody.Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito .
Osobno w małej ilosci osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów .Odcedzić .
Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką .Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .
Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotowac mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .
Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

18.09.2011 23:42
Wygląda rewelacyjnie :)

Henryka2

01.01.2011 13:22
Na pewno jest pyszna!

Anna169Hosz

26.10.2010 20:23
Bardzo zachęcajacy przepis...musi być pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat