Ptysie z twarożkiem owocowym

Ptysie z twarożkiem owocowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • op. cukru waniliowego 16 g

    1
  • cytryna

    1
  • łyżeczki żelatyny

    3
  • łyżek cukru

    4-6
  • sok z połowy cytryny+trochę cukru pudru

    lukier:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO w/g przepisu podstawowego http://www.doradcasmaku.pl/przepis/12514/ciasto-ptysiowe-przepis-podstawowy.html

Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

27.12.2010 19:46
Guśka, znowu Ty?! widzę, że nie trafia....

gusia1000

27.12.2010 19:43
Pięknie i smacznie.

ZEWA

07.09.2010 21:13
śliczne te Twoje ptysie, a jakie smaczne

aginaa

21.08.2010 14:42
super;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat