Zapiekanka ziemniaczano-marchewkowa z kiełbaskami

Zapiekanka ziemniaczano-marchewkowa z kiełbaskami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg niedużych ziemniaków

    3/4
  • kg marchewki

    3/4
  • duże cebule

    4
  • jajka

    3
  • ml śmietany kremówki (najlepiej gęstej)

    200
  • pęczek natki pietruszki

    1
  • dkg żółtego sera

    15-20
  • 2-3 łyżki masła + kilka łyżek ziaren sezamu

    do formy:
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • Opcjonalnie:

    do smaku:
  • papryka słodka mielona

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przepis zapisany z jakiejś gazety czy książki na kartce...wreszcie doczekał się realizacji...

Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewkę na kawałki m/w wielkością zbliżone do kawałków ziemniaczanych. Cebule pokroić w piórka, kiełbaski w ukośne plastry. Jajka roztrzepać ze śmietaną i połową posiekanej natki pietruszki, doprawić mocno solą i pieprzem albo papryką. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem i posypać obficie sezamem. Ziemniaki i marchew wrzucić do osolonego wrzątku i obgotować 5-10 min., tak żeby były prawie miękkie - osączyć, ostudzić. W naczyniu ułożyć warzywa przekładając cebulą i kawałkami kiełbasek, całość skropić połową masy jajeczno śmietanowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C, następnie polać resztą masy i piec następne 30-40 min., na 10 min. przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startym serem. Podawać z ogórkami konserwowymi. Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lotar

16.12.2011 19:44
bardzo apetycznie wygląda !

Goya

15.03.2011 20:37
mniam

SmacznaPyza

01.12.2010 09:50
i taka właśnie była! polecam :-)

wedith1

01.12.2010 08:05
świetna ! na pewno smaczna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat