Krucha tarta z rabarbarem :

Krucha tarta z rabarbarem :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego

  • 3/4 SZKLANKI CUKRU

  • 1/4 szklanki bułki tartej

  • 1 łyżka masła

  • papier do pieczenia

  • groch

    (do obciążenia papieru do pieczenia) 1 szkl.
  • rabarbar

    2 szklanki (pokrojony i obrany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka )
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

babi17

05.06.2013 09:52
rewelacyjna tarta :)

maciek7

02.07.2012 20:23
super

Goya

25.05.2012 16:14
super

FAFIK

16.06.2011 06:43
Smakowite ciacho!

iknkirke

20.03.2011 11:30
smaczne:)))

wiola28a

17.01.2011 12:16
oj palce lizać, pamietam, że często robiła ja moja babcia;)

kasiurek

13.08.2010 08:24
na pewno jest pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat