Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kotkę. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy jajka. Miksujemy aż składniki się połączą. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
Na spód tortownicy wkładamy połowę ciasta, następnie układamy połowę owoców, które przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy pozostałe owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 80-90 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.