Tarta jabłkowo-rabarbarowa :

Tarta jabłkowo-rabarbarowa :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego

  • 3/4 SZKLANKI CUKRU

  • 1/4 szklanki bułki tartej

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka pokrojonych drobno jabłek

  • szczypta cynamonu

  • papier do pieczenia

  • groch

    (do obciążenia papieru do pieczenia) 1 szkl.
  • rabarbar

    1 szklanka (pokrojony i obrany)
  • wiórki kokosowe

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar i jabłka .Zasypać do połową cukru i cynamonem .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć owoce .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem , owocami i wiórkami kokosowymi . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli.
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone gotowe mogę coś zrobić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

12.04.2012 07:47
oj pyszności

czekoladka_m

22.02.2012 17:48
Zjadłoby się kawałeczek:):)

Anna146

02.07.2011 20:06
super przepis

Goya

03.03.2011 21:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat