Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Poncz: zagotować 1/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, cukrem kryształem i aromatem waniliowym. Ostudzić i wymieszać z alkoholem.
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki.
Bita śmietana: śmietanę kremówkę włożyć na 10 minut do zamrażarki. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietanę przelać do metalowej miski i ubić z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać wystudzona żelatynę i wymieszać.
Z ostudzonego biszkoptu odkroić wierzch i skruszyć. Pozostałą część biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem. Rozsmarować część bitej śmietany, ułożyć pokrojone truskawki i wyłożyć pozostałą bitą śmietanę. po wierchu posypać pokruszonym biszkoptem.