Moja

Moja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nieduże filety z kurzego biustu [podwójne]

    2
  • duża marchewka

    1
  • kawałku korzenia selera, pietruszki, pora [z zielonym]

    po 1
  • strąka papryki świeżej

    1/2
  • l uszaków bzowych, świeżych lub mrożonych

    1/2
  • dkg fasolki szparagowej [żółtej i zielonej]

    25
  • mała cebulka

    1
  • duża garść pokrojonej w paseczki kapusty białej

    1
  • łyżek sosu sojowego

    kilka
  • łyżeczki przyprawy do potraw chińskich

    2
  • łyżeczki mąki ziemniaczanej

    2
  • kalafior

    po 1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w niewielką kostkę, polewamy 3 łyżkami sosu sojowego, odstawiamy na 1h. Warzywa oczyszczamy, korzeniowe kroimy w "zapałkę", paprykę w paski, strąki fasoli na pół, pora i cebulę w półplasterki; grzyby oczyszczamy, gotujemy 10 min, kroimy w paseczki. W woku lub głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, smażymy na silnym ogniu kilka minut aż się zupełnie zetnie, dodajemy warzywa korzeniowe, po chwili resztę jarzyn, grzyby i smażymy aż wszystko zmięknie, ale zostanie lekko chrupiące. Przyprawę i mąkę rozrabiamy w pół szkl. wody, dolewamy do potrawy, mieszamy, można dodać jeszcze sosu sojowego do smaku . Podawać z ryżem. Sos sojowy jest słony więc ja już soli nie dodaję. Jeśli ktoś lubi na ostro to można doprawić całość sosem chili albo tabasco. Zamiast świeżych warzyw czasami idę na łatwiznę i używam mrożonki "mieszanka chińska"+"włoszczyzna paski"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

03.05.2012 20:45
mniammm

jolaxa

11.01.2012 23:02
pycha

Koper

25.08.2011 22:03
bardzo fajna chińska kombinacja! A tak na marginesie to Doradca długo już kasuje te zdjęcia smakosza...

SmacznaPyza

26.02.2011 15:17
dopiero dzisiaj to zauważyła...żeby chociaż to była rzeczywiście moja potrawa...ale już poprosiłam o usunięcie!

ZEWA

24.10.2010 14:07
pychotka, a swoją drogą to smakosz nieźle dodał Ci zdjeć

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat