Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski .

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna
3/4 szklanki
ziemniaki
1,20 kg
jajko
2 sztuki
mąka
2 łyżki
cebula
1 sztuka
margaryna
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
DODATKOWO:
jelita wieprzowe cienkie
1-1.5 metra
olej
2 łyżki
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski .

Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane i zostawić na sitku, aby ściekł z nich sok.
Kasze ugotować i wymieszać z odsączonymi ziemniakami, dodać jajka, mąkę, cebulkę pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną na margarynie, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Jelita opłukać z soli i naciągnąć na specjalną końcówkę w maszynce, napełniać je troszkę luźniej farszem. Napełnione jelito podzielić na małe kiełbaski.
W garnku zagotować około 2 l wody, dodać do niej sól, liście i ziele angielskie oraz nasze kiełbaski, gotować na malutkim ogniu do 8-10 min.
Następnie wyjąć kiełbaski z wody, ułożyć w brytfance, posmarować olejem, posypać przyprawą do grilla i zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać gorące z kwaśną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.05.2013 08:57
chciałabym kiedyś takiej kiełbaski spróbować
Nina7 12.05.2011 12:34
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak