Kotlety serowo-gryczane

Kotlety serowo-gryczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    100 g
  • ser biały

    200 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • jajka

    1 szt.
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

    2 szt.
  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę w woreczku ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ser biały rozdrobnić widelcem w półmisku. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju.Sery i cebulę wymieszać. Od razu po ugotowaniu dodać kaszę, żeby nie straciła temperatury. Wszystko wymieszać, dodać jajko, wymieszać ponownie. Dodać 3 łyżki stołowe bułki tartej, pół łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotlety o grubości mniej więcej 1 cm, smażyć na głębokim oleju aż spód się zarumieni i przypiecze, odwrócić, smażyć z drugiej strony do tego samego momentu. Można podawać z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat