Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchewkowo-groszkowa
rosół drobiowo-warzywny, najlepiej z poprzedniego dnia - u mnie 1,5 litra,
cebula,
marchew - 6 większych,
korzeń pietruszki - 2 średniej wielkosci,
groszek mrożony - 1,5 szklanki,
por - 1 duży,
czosnek - 2 ząbki,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
seler naciowy - 2 łodygi,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
Vegeta,
liść laurowy.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić, groszek przepłukać. Rosół zagotować, uzupełnić wodą - ok 1- 1,5 litra, przyprawić. Dodać pokrojoną drobno cebule, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, po czym dodać selera naciowego, liść laurowy i groszek, gotować kolejne 10 minut. Dodać pora i czosnek, gotować kilka minut i ostatecznie doprawić do smaku. Porcje zupy udekorować natką pietruszki.