Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
mąka pszenna tortowa - szklanka (o poj. 250ml),
mąka ziemniaczana - szklanka,
jaja - 5,
cukier - 3/4 szklanki,
olej - 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
cukier waniliowy - 8g,
barwniki spożywcze - u mnie w płynie: różowy, zielony i niebieski. Gotowe barwniki można zastąpić kisielem wiśniowym lub sokami owocowymi czy sokiem z buraków. Ciemny kolor można uzyskać dodając kakao,
tłuszcz i maka do formy;
Lukier:
2-3 łyżki gęstego soku/syropu malinowego,
szklanka cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
Mąki przesiać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić je na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić przy pomocy miksera. Do ubitych białek, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Miksując dodajemy make, a następnie olej. Gdy masa będzie wyrobiona i gładka, dzielimy ja na 3 części ( lub na tyle ile mamy barwników). Do każdej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na babkę/wieniec wlewamy kolejno kolorami porcje ciasta. Można delikatnie wymieszać warstwy za pomocą patyczka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Lukier przyrządzamy z podgrzanego soku, dokładnie wymieszanego z cukrem pudrem i polewamy nim wystudzona babkę.