Przepis i sposób przygotowania na: Super wilgotna, pyszna babka na herbacie
mąka pszenna - 500g,
cukier - 200g,
herbata mocna - 500ml, u mnie Lipton z czerwonych owoców, 2 torebki,
masło - 150g,
żółtka - 4,
daktyle - u mnie 25 sztuk,
starta skórka z cytryny - łyżeczka,
cukier waniliowy - 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia i soda - po 2 łyżeczki,
tłuszcz i maka do formy na wieniec lub babkę.
PRZYGOTOWANIE:
W większym naczyniu przez 5 minut parzyć herbatę razem z posiekanymi drobno daktylami. Wyjąć daktyle i osaczyć. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić i ostudzone utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym i partiami, naprzemiennie dodawać wraz z ostudzoną herbatą do utartego masła, dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać daktyle i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Nie lukrowałam babki bo była dla mnie wystarczająco słodka.