Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
50 g
mleko
40 ml
drożdże
20 g
mąka pszenna
250 g
żółtko jajek
2
masło
100 g
rodzynki
50 g
sól
szczypta
Sklep Prymat
jajko
3

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i części mąki. Gotowy odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce aby urosło.
Po tym czasie do naszego rozczynu dodajemy resztę cukru, jajka, żółtka i pozostałą mąkę. Wszystko to wyrabiamy na jednolitą masę, dodając rozpuszczone ale nie gorące masło oraz szczyptę soli a na samym końcu rodzynki. Przed pieczeniem wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy w temp. 200 st przez ok 45 min. Gotową lukrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.01.2013 07:44
pycha
Maniek2 05.05.2012 19:30
ładniutka
Mariusz10 08.01.2012 18:51
super
Motorek 27.08.2011 09:29
piękna i na pewno smaczna
misia53 24.07.2011 21:28
jaka śliczna
MAR3STA 27.05.2011 15:44
świetna babka;)
ziutula
ziutula 16.05.2011 05:34
pyszne jedzonko....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak