Biszkopt - przepis podstawowy, niezawodny!

Biszkopt - przepis podstawowy, niezawodny!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • szkl. cukru (szkl. poj. 200ml)

    1
  • szczypty soli

    2
  • szkl. mąki pszennej tortowej

    3/4
  • szkl. mąki ziemniaczanej

    1/2
  • op. 16g cukru wanilinowego

    1
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    1
  • otarta z jednej cytryny

    skórka
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej

    do formy:
  • lód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno formy (np. tortownicy o śr.28 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Myjemy dokładnie mieszadła miksera (żeby pozbyć się tłuszczu z żółtek - inaczej białka się nie ubiją) i ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to przesiane mąki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-) Masa powinna być lekko lejąca i jakby kleista. Można na koniec dodać skórkę cytrynową. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić. W tortownicy śr.28 cm rośnie mi wysoki nad krawędź i przekrawam go na 3 blaty. Piekąc w formie 25x35 cm. przekrawałam na 2 części. Przepis pochodzi z wydawnictwa \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magula

11.06.2012 13:00
super

Marlena/Kinia

09.01.2012 17:42
Pyza, a jednak dodajesz spulchniacze???!

goofy9

13.11.2011 16:49
tradycyjnie pysznie :)

kotlet

10.08.2011 23:21
pyszności

kochanyptysiu

16.04.2011 19:46
mimo,ze kolejny,chetnie wyprobuje

barbara11561

07.03.2011 18:56
Ile gospodyń tyle przepisów na biszkopt i wszystkie dobre.Do każdego jednak trzeba włożyć odrobinę serca i wtedy się uda na pewno

iwa643

21.06.2010 07:41
do ulubionych

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat