Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szaszłyk gruziński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina
70 dkg
cebula
5 dkg
mąka
1 dkg
tłuszcz
10 dkg
czosnek
2 ząbki
ocet
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cebula
15 dkg
pomidory
10 dkg
natka pietruszki
2 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyzeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyk gruziński

Mięso płuczemy obieramy z tłuszczu i kroimy na prostokątne małe kawałki,zbijamy tłuczkiem.Cebulę i czosnek siekamy.Kawałki mięsa solimy posypujemy czosnkiem mielonym pieprzem zielem angielskim i skrapiamy octem.Tak przygotowane mięso przesypujemy posiekana cebulę wkładamy do miski i zostawiamy przykryte na 2 godziny.Na 4 patyczki 15 cm nabijamy po 6 kawałków mięsa i oprószamy je lekko mąką.Krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak aby na mięsie powstała zarumieniona skórka a wewnątrz mięso pozostało różowe.Przybieramy plasterkami pomidorów i drobno posiekaną cebula ułożoną w piramidki i posypujemy je papryka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak