Roladki rybne z grzybami

Roladki rybne z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. suszonych podgrzybków

    1
  • marchewki

    2
  • pietruszka korzeń

    1
  • kawałek pora 5-8 cm (biała część)

    1
  • łyżki masła

    4
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2
  • łyżeczki przyprawy do ryb

    2
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

    1
  • z jednej cytryny

    sok
  • szkl. śmietany kremówki 30 %

    0,5
  • sól

    do smaku:
  • panga

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Można użyć filetów mrożonych, ale należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i osuszyć. Grzyby zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć przez 15 min. a następnie gotować ok. 10-15 min.. Odcedzić i drobniutko posiekać, wodę zachować. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, obrać, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki, resztę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać w cienki półplasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 1/2 cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyć, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyć), smażyć mieszając aż warzywa zmiękną i odparują, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę, wymieszać. Filety smarować dość grubo pastą grzybowo-jarzynową i zwijać, każdą roladkę przeciąć na pół. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła, ułożyć pionowo roladki, ciasno jedna przy drugiej. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na 10 min.. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę, dodać krążki marchewki i pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić aż warzywa nieco zmiękną, następnie dodać wywar z grzybów i śmietankę, gotować aż sos nieco zredukuje i zgęstnieje. Przed podaniem rybę polać sosem albo sos podać osobno, w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

20.06.2012 08:44
ciekawe;)

adam1f

16.05.2012 00:11
dobre

jogobella23

31.01.2012 08:47
super

Joanna108

31.10.2011 07:32
bardzo estetycznie wyglądają

IZABELA29

12.05.2011 15:56
takich to ja nie robiłam

agnieszka189

04.01.2011 11:02
smakowite

SmacznaPyza

01.08.2010 16:55
polecam bo taka ryba jest bardzo smaczna

kasiurek

01.08.2010 12:07
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat