Rożki szynkowe z sałatką

Rożki szynkowe z sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12-15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)

    20
  • ogórki konserwowe

    2-3
  • marchewka

    1
  • łyżek kukurydzy konserwowej

    4-5
  • kawałek pora ok. 8-10cm

    1
  • łyżki gęstego majonezu

    3
  • łyżeczka musztardy chrzanowej

    1
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • sałata

    kilka liści
  • ser żółty

    10 (w jednym kawałku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aleksa123

07.07.2012 20:07
super

agnieszka189

10.03.2011 11:23
fantastycznie wyglądają

mdepfs

01.01.2011 19:25
napewne smaczne :)

madi356

22.12.2010 21:41
pięknie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat