Roladki z boczku, z watróbką i owocami

Roladki z boczku, z watróbką i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • plastrów chudego boczku wędzonego parzonego

    20
  • dkg watróbki z kurczaka

    30
  • śliwek suszonych b/pestek

    20
  • łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)

    3-4
  • łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu

    3
  • sól, ew. pieprz ziołowy

    do smaku:
  • wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek

    20
  • gruszki

    2,5 odmiana: "konferencja"
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy - chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat