Postne pierożki z gąskami

Postne pierożki z gąskami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu

    4
  • łyżki masła do ciasta+2 łyżki do grzybów

    3
  • łyżeczki soli do ciasta

    1/2
  • kg gąsek mrożonych (ew. innych grzybów świeżych lub mrożonych)

    1
  • cebula

    1
  • łyżki bułki tartej

    2
  • łyżeczki pieprzu mielonego czarnego lub ziołowego

    1/2
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu

  • 4-6 łyżek masła+2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    do polania:
  • jajko

    1 szt. (do farszu)
  • żółtko jaja

    1 szt. (do ciasta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W sezonie grzybowym dobrze jest pomyśleć o zabezpieczeniu zapasu grzybów na Święta. Gąski doskonale nadają się do pierogów, są jędrne i wspaniale smakują więc kiedy ich nazbieram to po dokładnym umyciu blanszuję je i zamrażam - do wigilijnym pierogów będą jak znalazł :-) Grzyby rozmrażamy na sicie aby odciekł ew. nadmiar wody, siekamy na małe kawałeczki (nie mielę bo lubię czuć kawałki grzybów). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby. Całość dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. Następnie doprawiamy farsz solą, pieprzem i ziołami, smażymy bez przykrycia mieszając aż odparuje cały sos , odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie dodajemy natkę, bułkę tartą i żółtko, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i dolewamy stopniowo tyle wody aby zagnieść miękkie, ale zwarte ciasto, wyrabiamy i odkładamy przykryte ściereczką na 30 min.. Następnie rozwałkowujemy dość cienko, szklanką wykrawamy parzystą ilość kółek. Na kółeczka (połowę ilości) układamy po czubatej łyżeczce farszu, brzeg zwilżamy bardzo delikatnie wodą, przykrywamy pozostałymi kółkami, dociskamy brzegi i palcami robimy szczypanki dookoła. Gotowe pierogi wkładamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min.. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy dokładnie, wykładamy na talerze albo półmisek. Podajemy polane masłem pietruszkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

natii3624

18.05.2012 15:25
ekstra! :)

ewaa

13.03.2012 15:01
apetycznie wyglądają

SmacznaPyza

03.02.2011 16:49
Jolu, to były właśnie gąski zielonki

Jolanta_P-S

03.02.2011 15:44
gąski to inaczej zielonki? też blanszuje i zamrażam,zimą jak znalazł do potraw

banditka

23.11.2010 09:33
super

pawel007

15.09.2010 07:39
pysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat