Ciasto kombinowane

Ciasto kombinowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna

    25 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • rabarbar

    30 dag
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • starte suchary

    2-3 łyżki
  • dżem morelowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto :
margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym ,dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól,żółtka i śmietanę ,zagnieść ciasto i schłodzić .Po około 1 godzinie ciasto podzielić na dwie części ,jedną wyłożyć dno wysmarowanej formy ,na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbarem ,na to piana z białek i porwana reszta ciasta.

Nadzienie:
Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki ,dodać dżem ,cukier ,rodzynki,1 szczyptę soli i starte suchary ,wszystko dokładnie wymieszać .

Piana:
4 białka ubić z 1/2 szklanki cukru na sztywną bezę .

Ciasto piec około 50 min w gorącym piekarniku ,po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

15.06.2012 08:50
lubię kombinować :P

czekoladka_m

23.08.2011 13:43
Nieźle to wykombinowałaś:)

ewasylwia

02.05.2011 17:02
apetycznie wyglada

ewasylwia

02.05.2011 17:02
apetycznie wyglada

halinka1011

01.05.2011 23:15
świetny przepis

Sylwia88

01.05.2011 21:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat