Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec
8 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 duże (na 3/4 litra mleka) budynie czekoladowe bez cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3 żółtka
1 1/2 kostki masła
20 dag chałwy waniliowej
Biszkopt:
białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Mąkę, budynie, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę. Piec w temp. 180 st. przez 35-40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa:
1,5 szklanki mleka zagotować. W drugiej części rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budyń. Następnie wlać do wrzącego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Ugotowany budyń ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem zimnego budyniu na puszystą masę. Na koniec wykruszyć chałwę. Dokładnie wymieszać.
Na dolną część ciasta wyłożyć 2/3 masy chałowej. Przykryć drugą częścią i na nią wyłożyć 1/3 kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową albo startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
SMACZNEGO :)