Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem
Z umytych liści kapusty usunąć twarde, środkowe części, a pozostałe posiekać i dodać na 5 minut przed końcem smażenia się mięsa. Usmażone zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Płaty papieru ryżowego moczyć przez moment w letniej wodzie. Odłożyć na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru kłaść 1 łyżkę farszu i delikatnie rolować, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażyć.
Smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące. Podawać z ulubionym sosem do maczania.