Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z mascarpone
Roztopione masło wlać wolno do ciasta, zmiksować. Dno tortownicy przykryć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 do 50 minut w 175 stopniach.
Jeśli wierzch ciasta się ugina, jest upieczone. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować tortownicę. Spód i boki wyłożyć pergaminem. Boki lekko natłuścić, żeby pergamin się do nich przykleił. Pokroić biszkopt na pół. Jeden plaster położyć na spodzie tortownicy. Nasączyć rumem.
Masa: Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę. Dolać rum. Postawiać miskę na rondlu z wrzącą wodą, ubić. Do dwóch misek włożyć równe ilości sera mascarpone. Wlać do nich po połowie masy jajecznej. Wymieszać na gładką masę. Roztopić oba rodzaje czekolady w kuchence mikrofalowej. Białą wlać do jednej porcji masy, deserową do drugiej. Starannie wymieszać. Nałożyć obie masy na spód z ciasta. Połączyć za pomocą patyczka i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Udekorować.