Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec
* 0,5 szklanki mąki
* 0,5 kostki margaryny
* 05, szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 jajka
* 2 łyżeczki miodu
Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę i piec 15 minut w 180C.
W drugiej blaszce wykładamy drugą połowę ciasta. Przygotowujemy połowę orzechową i gorącą wylewamy na ciasto. Pieczemy 15 minut w 180C.
2. POLEWA ORZECHOWA:
* 300g orzechów włoskich
* 0,5 kostki margaryny
* 2 łyżki miodu
* 0,5 szklanki cukru
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu na patelni, dodajemy miód, cukier i mieszamy. Rozgniecione orzechy dodajemy i ostrożnie prażymy przez 3 minuty.
3. KREM:
* 0,5 litra mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki budyniu śmietankowego
* 1 kostka masła śmietankowego
* 2/3 szklanki cukru pudru
W części mleka rozpuścić budyń, resztę zagotować. Ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia.
Do wystudzonego budyniu dodać cukier puder, masło i lekko wymieszać, aż krem stanie się lekki i puszysty.
Na wystudzony biszkopt nałożyć krem i przykryć ciastem z zapieczonymi orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby budyń stwardniał.