Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

karp w czerwonym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp
1 szt
cebula
3 szt
ziele angielskie
6 ziarenek
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 szt
skórka z cytryny
piwo ciemne
1 szklanka
wino wytrawne
3 łyżki
miód
1 łyżka
masło
1 łyżka
mąka
1 łyżka
sól
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
włoszczyzna
1 (bez kapusty)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 ziarenek
Sklep Prymat
orzechy włoskie
3 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: karp w czerwonym sosie

Karpia myjemy rozcinamy brzuch i spuszczamy krew do rondelka,dolewamy sok z cytryny.Sprawioną rybę myjemy,osączamy i nacieramy uprażoną na patelni solą,zostawiamy na godzinę.W małej ilości wody gotujemy obraną i drobno pokrojoną cebulę włoszczyznę,w trakcie gotowania dodajemy majeranek i drobno pokrojoną skórkę z cytryny.Miękkie jarzyny przecieramy przez sito.W płaskim rondlu układamy pokrojonego w dzwonka karpia,zalewamy go ciemnym piwem,dodajemy przetarte jarzyny,krew z sokiem i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu,potem dusimy na małym ogniu około 20 min.Z masła i mąki robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją winem i gotujemy do zgęstnienia,następnie mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami i wlewamy do ryby,lekko potrząsamy rondelkiem i gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 15.06.2012 21:08
chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak