Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-miętowe
Przygotowac ciasto:
Orzechy posiekać. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Makę połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wsypać do masy. Dodać mleko i orzechy. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto wlac do formy do keksu (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjąć zostawić formie na 5 min. Forme zdjąć, ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na 3 warstwy. Śmietanę z czekolada wyjąćz lodówki, ubić mikserem na krem. Przełożyć ciasto (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Pozostałą część kremówki ubić na sztywno, powoli wsypując cukier waniliowy, trochę bitej śmietany zostawic do dekoracji, pozostałą posmarowac ciasto. Wierch oprószyć kakao, bitą śmietaną i przekrojonymi na pół czekoladkami miętowymi.